انجمن کلیمیان تهران
   

هارامبام: موسي ‏ابن ميمون

   

 

ليورا سعيد 
مرداد 84

 

Harambam-هارامبام

 

موسسه مايمونيد: يك دهه گفتگو بين يهوديت و اسلام

 

درباره ابن ‏ميمون:

ابن ميمون خود يك تنه، هم از بزرگترين نمايندگان شريعت يهود بود، هم از مراجع فلسفه قرون وسطايي ملهم از يونان، و هم از عوامل اصلي شكوفايي خارق‏العاده تفكر فلسفي و علمي جهان عرب و اسلام در قرن يازدهم و دوازدهم.

اهميت اين دوره بزرگ فرهنگي همزيستي فرهنگي، كه بعدها (در نيمه دوم سده دوازدهم و در سده سيزدهم) فوايدش را براي جهان و مسيحيت قرون وسطي به ارث گذاشت، در كار دو دانشمند برجسته آشكار است كه هر دو در قرطبه (اسپانيا) زاده شدند و هر دو به زبان عربي نوشته‏اند :

1- ابن رشد مسلمان

2- ابن ميمون يهودي

ابن‏ميمون در كتاب دلاله‏الحائرين (راهنماي گمگشتگان) انديشمندي در اوج توانايي خويش است كه علم عرب و اسلام و فلسفه يونان و الهيات يهود را در كلي متضمن مقصود گرد مي‏آورد.

(احمد مختار آمبو)

 

Harambam

 

موسسه مايمونيد با هدف پيوندي درون ديني بين يهوديت و اسلام تشكيل شده است كه در آن، تفاهم، گفتگو و عمل متقابل بين يهوديان و مسلمانان از طريق برنامه‏هاي فرهنگي، دانشگاهي و تفريحي براساس احترام و اعتماد متقابل پرورش مي‎‏يابد. طي ده سال گذشته، اين موسسه جهت افزايش گفتگو بين دو جامعه به وسيله يك سري برنامه‏هاي تازه و پيشرفته، به شكل مداوم فعاليت نموده و به ابداع برنامه‏هاي جديدتر و همكاري بيشتر بين يهوديان و مسلمانان به اميد صلح و همزيستي معنادار براي فرزندان ابراهيم ادامه مي‏دهد.

اسلام و يهوديت، همراه با مسيحيت از فرزندان ابراهيم ظهور كرد، اين پيامي است كه موسسه مايمونيد با حساسيت و تدبير در بين ملت‏ها اتخاذ نموده است. اين مؤسسه فرصت‏هايي كه براي كودكان و بزرگسالان ايجاد كرده تا به وسيله برنامه‏ هاي ورزشي و آموزشي تشكيل جلسه داده و در مورد يكديگر بيشتر بياموزند.

پروفسور ناصر خليليKCFO,KSS رئيس موسسه مايمونيد معتقد است در دهه گذشته، اين موسسه پيشرو ارتباطات درون‏ديني بين يهوديان و مسلمانان در بريتانيا بوده است. او مي‏گويد: «وقتي دو ملت با عقايد، زمينه‏ها و فرهنگ‏هاي متفاوت با هم جمع مي‏شوند، يا داد و ستد مي‏كنند يا جنگ. اين ثابت شده است كه آنان به وسيله داد و ستد كامياب شده اما از طريق جنگ تنزل مي‏يابند».

شــيخ دكتــر زاكــي بـــراوي (Zaki Badawi) KBE نايب رئيس مؤسسه مايمونيد، ضمن اين كه اعتقاد دارد اسلام از نظر ديني با احترام و تصديق يهوديت و مسيحيت بنا شده است، بيان مي‏كند: «ساكنان شهر مدينه كه حضرت محمد در سال 622 ق.م در آن وارد شدند مسلمانان و يهوديان بودند و پايه و اساس موجوديت شهر، برابري مطلق ساكنان بدون توجه به مذهبشان بود. بنابراين، مسلمانان بايد در گفتگوي درون ديني به خصوص بين مسلمانان و يهوديان نقش فعالي داشته باشند.

سر غلام نون (Sir Gulam Noon) MBE نايب رئيس اين موسسه معتقد است كار موسسه مايمونيد جهت ارتقاي درك، گفتگو و تعامل بين اسلام و يهوديت از اهميت بسياري در بريتانيا برخوردار است. او مي‏گويد: «امروز در بريتانيا ما با انواع چالش‏ها از جمله تروريسم چه در خانه و چه در خارج مواجه هستيم. بنابراين بيشتر از هر چيزي، اين موضوع به موسسه مايمونيد مربوط است كه از طريق برنامه‏هاي تازه‏اش به اعضاي جامعه مسلمان و يهودي، روحي تازه بدمد».

 

Harambamمهري نيكنام مدير اجرايي موسسه مايمونيد است وي تعامل، بحث و گفتگوي اديان را با يكديگر يك فرض واجب و وظيفه مي‏داند. او مي‏گويد: «در يهوديت و اسلام، لقب حضرت موسي، توانايي او براي تكلم دهان به دهان با خدا است. براساس قرآن، خدا به حضرت سليمان، پادشاهي بخشيد، كسي كه از جهت توانايي براي درك زبان هر پرنده و جانوري مشهور بود. علاوه بر اين در قرآن، خدا به حضرت محمد دستور مي‏دهد كه اختلافات ميان مردم را از طريق بحث و گفتگو حل نمايد».

او معتقد است اگر هدف اصلي وحي، سعادت انسان در اين دنيا و رستگاري در آن دنيا مي‎‏باشد، مطمئناً ما بايد در احسان خداوند با يكديگر شريك شويم.

نيكنام در سخنراني خود در كنفرانس بين‏المللي مسلمانان اروپايي در سال 2003 عنوان نمود كه: «ما تعهد مي‏كنيم جايي به وجود آوريم كه دو جامعه در اين كشور اشتراكات خود را شريك شده و در مورد تفاوت‏هايشان بحث كنند. ما معتقديم كه گفتگو صرفاً معناي مثبتي از زندگي در هماهنگي و توافق با جوامع چند قوميتي است».

از نظر تاريخي، يهوديان و مسلمانان در يك ميراث فرهنگي واحد شريك هستند. زندگي مايمونيد(مشه بن‏مايمون)، نمونه‏اي از بهترين گذشته مشترك ما و توانايي نوع انسان براي فايق آمدن و غلبه كردن بر تعصب، دشمني و جهل است.

 

Harambamموشه بن مايمون(1204-1135) كه در زبان عرب موسي‏بن‏ميمون و در غرب به عنوان موسي مايمونيد شناخته شده است، بزرگ‏ترين فيلسوف، حكيم الهي و پيشواي مذهبي يهوديان در قرن دوازدهم بود. او ر سال 1135 در كوردوبا (Cordoba) بزرگترين مركز يادگيري يهود و فرهنگ اسلامي در اوج «عصر طلايي» يهوديان و مسلمانان در اسپانيا به دنيا آمد. او بهترين تعاليم را در الهيات، فلسفه و پزشكي دريافت كرد. در نتيجه تغيير ناگهاني اوضاع، او و خانواده‏اش به شمال افريقا مهاجرت كردند. مايمونيد شروع به كار پزشكي در فوستات (Fostat) مصر مي‏كند و به زودي پزشك رسمي كاخ سلاطين شده و يكي از محترم‏ترين پزشكان زمانه‏اش مي‏شود. تفاسير و يادداشت‏هاي مذهبي او در تاريخ، بسيار بدعت‏آميز است. او در پايان زندگي‎اش، شاهكار ادبي خود (راهنماي گمگشتگان) دلالت‏الحائرين دعقر ذزعباح (مُورِه نِووخيم) را نوشت. اين كتاب كه به عربي نوشته شده، اهميت و تأثير فيلسوفان مسلمان را بر روي سيستم تفكر مايمونيد نشان مي‏دهد.

انديشه‏ هاي موشه بن مايمون حاصل دوراني از تحمل مذهبي و هم‏زيستي فرهنگي بين يهوديان و مسلمانان بود. آرمان‏هايي كه هدف والاي موسسه مايمونيد مي‏باشد.

 



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید