انجمن کلیمیان تهران
   

تلويزيون رسانه خاص كودكان

   

 

ویدا رحمانی
مهر
1384

مدیر مجتمع مدارس اتفاق تهران - مدرسه اختصاصی كلیمیان
همان گونه كه رفتار فرد در دوران كودكی و در خانواده یكی از مهمترین عوامل شكل‏گیری شخصیت وی محسوب می‏شود. تلویزیون نیز به عنوان یكی از وسیل ارتباط جمعی در كنار خانواده در رشد فكری و شخصیتی كودكان تأثیرگذار است. این رسانه مؤثر كه مخاطبان خاص خود را دارد می‏تواند با توجه به محتویاتش اثرات مطلوب و نامطلوبی بر مخاطبین بگذارد.
كودكان به عنوان یكی از مخاطبان خاص این رسانه به شمار می‏روند و تأثیرگذاری این رسانه به دلیل سمعی و بصری بودن در مقیسه با سیر رسانه‏هی ارتباط جمعی بیشتر است. تلویزیون علاوه بر پر كردن اوقات فراغت و سرگرمی می‏تواند بر رفتار و رشد فكری كودكان تأثیر گذاشته و به نوعی علاقه و گیریی را در غالب برنامه‏ها در كودكان یجاد كند.
تلویزیون در سال (1937 .م ) در خانواده‏ها پا به عرصه وجود گذاشت و در طول سال‏هی متمادی به سرعت گسترش و توسعه یافته است. تلویزیون با یده سینمی خانگی و رادیوی تصویری به سرعت و سهولت به عنوان پدیده‏ی از دنیی ارتباطات الكترونیك همه عملكردهی این رسانه ارتباطی را در خود جمع كرده است و امروزه نیز تجربه‏هی گوناگون و مهمی ر برای كودكان و رشد آنان فراهم می‏كند. به طوری كه كودكان مرتباً‌ برای سرگرمی و كسب اطلاعات به آن روی می‏آورند. این رسانه می‏تواند در زندگی مدرن امروزی بسیار سودمند یا زیان‏بخش باشد در واقع ما با رسانه‏ی سروكار داریم كه بسیاری از مردم اكثر اوقات خود را صرف تماشی آن می‏كنند. آن را دوست دارند و به آن اعتماد می‏كنند. این رسانه
به دلیل قابلیت‏هی تكنولوژیك می‏تواند برنامه‏هیی با محتوی شاد زندگی ارائه دهد و جذابیت و مفهومش را با استفاده از انواع تكنیك‏هی تولید تشدید كند. این رسانه نه تنها می‏تواند آگاه كند، بیاموزد، ترغیب كند و احساس را برانگیزد بلكه می‏تواند آسیب برساند و گمراه كند، كارتون‏ها و برنامه‏هی پر بیننده اغلب حاوی خشونت زبانی و بدنی است و برخی آگهی‏هی تجاری مصرف‏گریی نابجا و بیهوده‏ی را تشویق می‏كند. این رسانه تجاربی را به بینندگان ارائه می‏دهد تا لذت ببرند و این كار را مؤثرتر و بهتر از سیر رسانه‏هی ارتباطی (رادیو، روزنامه، كتاب، مجله، كامپیوتر، فیلم و ...) انجام می‏دهد.
تأثیرگذاری بالقوه تلویزیون در مقیسه با رسانه‏هی دیگر برجسته‏تر است و معمولا از آن بیش از سیر رسانه‏ها استفاده می‏شود. چنین ویژگی‏هیی تلویزیون ر برای همه بخصوص كودكان، رسانه‏ی مهم می‏سازد و از این جهت می‏توان كودكان را مخاطبان خاص تلویزیون قلمداد نمود.
كودكان در برابر تلویزیون موقعیتی پذیرا دارند و تلویزیون را همچون فردی می‏پندارند كه هر لحظه می‏تواند داستانی ر برای آنان نقل كند و آنان را سرگرم نمید و والدین آنان نیز به دلیل گرفتاری‏هی گوناگون آنان را در دیدن برنامه‏ها همراهی نمی‏كنند.
تمامی كودكان بین 5-2 ساله به سوی تلویزیون جلب می‎‏شوند و به آن علاقه دارند. كودك تا سن دو سالگی قادر به دنبال كردن یك داستان و درك رابطه تصاویر با یكدیگر نیست و ضمن تماشی تلویزیون توجه كودكان به موجوداتی جلب می‏شود كه قادر به شناخت آنها هستند از قبیل حیوانات و كودكان دیگر.
بین 3-2 سالگی علاقه به حیوانات و كودكان دیگر ادامه دارد، ولی بیشتر حركت، كودكان را مجذوب خود می‏كند. چون در حركت عناصری است كه تخیل آنان را قوام می‏بخشد. آنان می‏توانند داستان‏هی مصور را كه ساده باشند بفهمند و به خاطر بسپارند آنها برخی تصاویر را نیز با موجودات واقعی یكسان می‏پندارند.
در سن 5 سالگی با دیدن دقیق برنامه‏هی تلویزیون شخصیت كودك آهسته به سوی ینده سوق داده می‏شود.
واكنش‏هی كودكان در سنین
3-2 سالگی بیشتر حركتی و بین 6-4 سالگی بیانی هستند. كودكانی كه غالباً تلویزیون تماشا می‏كنند در مقیسه با كودكان دیگر كه كمتر اوقات خود را به دیدن تلویزیون می‏گذرانند از نظر تحصیلی موفقیت كمتری دارند و با هوش‏ترین آنان كسانی هستند كه به اندازه و با روش درست جذب تلویزیون می‏شوند.
در زمینه تأثیر برنامه‏هی تلویزیونی بر رفتار كودكان بید گفت محیطی كه وسیله ارتباطی در آن به كار برده می‏شود می‏تواند روی اثرات پیام تأثیر گذارد. عواملی مثل سروصدا، صدی زنگ منزل، صحبت اطرافیان در محیط می‏تواند در تأثیرگذاری پیام بر مخاطب تأثیرگذار باشد.
به عنوان مثال: یك فیلم خشونت آمیز می‏تواند در كودكان تأثیر متفاوتی داشته باشد. كودكی كه در یك محیط نامناسب خانوادگی پرورش یافته است؛ بیشتر در معرض اعمال خشونت‏آمیز برگرفته از تلویزیون قرار می‏گیرد تا كودكی كه در یك خانواده به دور از غوغا و هیاهو و تخلف رشد یافته و تربیت شده است.
نكته قابل توجه این است كه كودك آن گاه تحت تأثیر برنامه‏هی رسانه‏هی جمعی از قبیل تلویزیون قرار می‏گیرد كه زمینه زندگی خود را متناسب با خواسته‏هی ابتدیی و طبیعی خود نیافته باشد و برای مقابله با سرگشتگی و ناامیدی حاصل شده می‏كوشد تا به جهانی تخیلی روی آورد. البته كودكان چون از دنیی اطراف خود و مسائل اطرافشان اطلاعات و آگاهی كامل نداشته و درك آنان دقیق نمی‏باشد بنابرین از برنامه‏ها و رخدادهی اطراف خود ادراك غلطی دارند و ممكن است به صورت غلط نیز رفتارهیی را انجام دهند كه در تلویزیون دیده‏اند چون آگاهی آنان از جهان هستی دقیق و درست نمی‏باشد.
والدین و معلمان می‏توانند در ضمن تماشی برنامه‏هی تلویزیون با جلب توجه كودكان به محتویی خاص و یا انحراف از توجه آنان به برنامه‏ی خاص در تأثیر پیام‏هی تلویزیونی بر كودكان مؤثر باشند. آنان می‏توانند درك و فراگیری كودكان را از محتوی برنامه‏ها درحین تماشا افزیش دهند. بدین معنی كه در لحظه‏ی كه برنامه با سكوت همراه است محتوی برنامه را توضیح دهند.
والدین و معلمان می‏توانند در ضمن تماشی برنامه‏ها، پیام‏هی آن ر برای كودكان ارزیابی كنند. والدینی كه رفتار تهاجمی را در یك برنامه تشویق می‏كنند كودك را در استفاده بعدی از این گونه رفتار تشویق می‏كنند و والدینی كه از فرد مهاجم در یك برنامه انتقاد می‏كنند و رفتار او را نفی می‏كنند كودكان خود را از انجام چنین رفتاری باز می‏دارند.
بنابرین بید توجه داشت چون برنامه‏هی تلویزیون بر رشد فكری كودك و رفتار او تأثیر دارد كودكان را بید به دیدن برنامه‏هیی تشویق نمود كه در این زمینه تأثیر نامطلوبی بر آنان نداشته باشد و برنامه‏هی تلویزیون بید طوری تهیه و تدارك دیده شود كه موجبات هرچه شكوفاتر شدن استعدادهی كودكان و رشد فكر آنان را فراهم آورد. چون كودكان بیش از هر رده سنی دیگر تأثیرپذیری بیشتری از برنامه‏هی تلویزیونی دارند بید محتوی برنامه‏ها مفید و آموزنده باشد و نكته مهمی كه والدین بید به آن توجه داشته باشند این است كه آنان نبید كودكان را در حین تماشی برنامه‏هی تلویزیونی تنها بگذارند چرا كه ممكن است نقاط ضعفی در برنامه‏ها وجود داشته باشد كه كودكان به دلیل نداشتن آگاهی كافی از محیط اطرافشان از آن برداشت منفی داشته باشند و صدمات روحی جبران‏ناپذیری بر آنان وارد نمید.



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید