انجمن کلیمیان تهران
   

نشست اهالی نشر ادیان توحیدی

   

 

--

بهار 1402

‌  

نشست اهالی نشر و مطبوعات پیروان ادیان توحیدی

نشست اهالی نشر و مطبوعات پیروان ادیان توحیدی با معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دوم آذر 1401 در سالن کنفرانس کتابخانه‌ی عمومی پارک شهر برگزار شد. در این نشست، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدحسین ظریفیان‌یگانه مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی، اسماعیل جانعلی‌پور مدیرکل مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی معاونت امور فرهنگی، محمدعلی مرادیان مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و جمعی از اهالی نشر و مطبوعات پیروان ادیان توحیدی حضور داشتند.
از جامعه‌ی کلیمیان تهران نیز دکتر سلیمان کهن‌صدق، هارون یشایایی، فریده پوراتیان، بیژن آصف و آرش آبائی در این نشست شرکت کردند.
در این جلسه هارون یشایایی با تاکید بر این‌که یهودیان همیشه در تاریخ ایران حضور داشته‌اند، اظهار داشت: در دوره‌ای که زبان فارسی مورد تهدید بود، یهودیان ابتکار کردند و اشعار را به خط عبری و زبان فارسی نوشتند، این‌گونه فارسی-یهودی شکل گرفت و خیلی از متون حفظ شد. او در ادامه گفت: این تجمع نباید به معنی این باشد که ما عده‌ای دیگر هستیم که با مسئولان صحبت می‌کنیم. حق قانونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این است که کتاب‌ها و نشریات را نظارت و کنترل کند، اما مشکلی که در اداره‌ی کتاب وزارت ارشاد وجود دارد این است که افراد با سلیقه‌های مختلف در آن فعال هستند. وی با تاکید بر اینکه باید میان ارزیاب‌های اداره‌ی کتاب هماهنگی ایجاد شود، افزود: باید قطعی شود چه چیزهایی قابل حذف شدن است. به عنوان مثال من در دوره‌های مختلف سه کتاب به اداره‌ی کتاب دادم، در کتاب آخر مجوز را صادر کردند مشروط به این‌که هر جایی کلمه اسرائیل آمده‌است باید حذف شود. این در حالی است که در کتاب قبلی من در مواردی نام اسرائیل درج شده بود و منتشر نیز شد.
در ادامه‌ی جلسه محمدحسین ظریفیان‌یگانه، مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی، ارزیابی کتاب را اقدامی اعلام کرد که در کشورهای گوناگون با روش‌های مختلف انجام می‌شود و افزود: حذف محتوای خلاف اخلاق در کتاب‌ها، موضوع تنوع بین دین‌ها نیست، حتی بین بی‌دینی و دینداری نیست، موضوع در ارتباط با شرافت است. در سال‌های اخیر درصد بسیار پایینی (که به دو درصد نمی‌رسد) از کتاب‌هایی که وارد اداره‌ی کتاب می‌شود، اجازه‌ی انتشار پیدا نمی‌کنند و تعداد کمی مشروط می‌شوند. اگر جنبه‌ی علمی کتاب‌ها مستند شود حتما مجوز دریافت خواهندکرد.
او درباره‌ی حساسیت اداره‌ی کتاب به استفاده از برخی واژگان در کتاب توضیح داد: حساسیتی روی کلمه‌ی خاصی وجود ندارد. اما اگر در کتابی از اسرائیل به عنوان رسمیت بخشیدن به یک دولت استفاده شود، آن کلمه مجوز دریافت نخواهدکرد.
موبد سروش‌پور: پیروان ادیان مختلف در دل یک فرهنگ به هم نزدیکتر‌ند تا پیروان یک دین در فرهنگ‌های مختلف.

همچنین یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با تاکید بر این‌که یکی از پایه‌های فرهنگ، فهم از موضوع است، افزود: کنار هم ماندگار و پر قدرت هستیم و باید این‌ها را به نسل‌های بعد منتقل کنیم. همه‌ی جامعه فرهنگی با مشکلاتی مواجه است و این مشکلات اختصاص به این جمع ندارد.
به گفته‌ی او در موضوع ارزیابی و ممیزی کتاب هیچ محدودیتی اضافه بر ضوابط قانونی برای پیروان ادیان توحیدی وجود ندارد. در مورد کتاب‌های مختص به هر کدام از ادیان اداره‌ی کتاب با حداکثر همراهی باید همکاری ‌کند. وی درباره-ی تنوع دیدگاه در حوزه‌ی ارزیابی کتاب توضیح داد: جایی که نیروی انسانی باید بر اساس اصولی نظر بدهد، ممکن است دو قاضی هم نظرهای مختلف داشته باشند. برای ارزیابی کتاب قانون مشخص در نظر گرفته شده‌است و افراد آموزش دیده این اقدامات را انجام می‌دهند. مخصوصا متونی که ویژگی‌های دینی پیدا کند توسط افراد متخصص بررسی می‌شود.
احمدوند با تاکید بر اینکه اصرار غیرخردمندانه روی کلمات وجود ندارد، افزود: استفاده از کلمه‌ای مانند اسرائیل اگر در متن تاریخی یا نقل قول استفاده شود، بلامانع است.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: در موضوع ارزیابی و ممیزی کتاب هیچ محدودیتی اضافه بر ضوابط قانونی برای پیروان ادیان توحیدی وجود ندارد.
در مورد کتاب‌های مختص به هر کدام از ادیان اداره‌ی کتاب با حداکثر همراهی باید همکاری می‌کند.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که جامعه‌ی ایرانی جامعه‌ی متکثری است و این تکثر گاهی در دین، زبان، محیط زیست و... مشاهده می‌شود، گفت: این تکثر برای این کشور یک نعمت است. به نظرم یکی از زمینه‌های پایداری ایران تنوع و تکثر است. آموختیم کنار هم خوب زندگی کنیم، از یکدیگر حمایت و با هم رشد کنیم، ضرورت‌های این مساله در قانون دیده شده است.
در بخشی دیگر از این نشست، موبد پدرام سروش‌پور از جامعه‌ی زرتشتیان درباره‌ی ارزش و جایگاه فرهنگ ایرانی گفت: هر سرزمینی را به نام فرهنگش می‌شناسند و پیروان ادیان مختلف در دل یک فرهنگ به هم نزدیکتر‌ند تا پیروان یک دین در فرهنگ‌های مختلف. هرچقدر به مقوله‌ی فرهنگ با خرد و مساوات ارزش بگذاریم موجب این می‌شود که مردم بتوانند در کنار هم قرار گیرند، این سرزمین پذیرای ادیان مختلف آشوریان، یهودیان، ارمنیان و زرتشتیان بوده است.
وی با اعلام این‌که نباید فرهنگ را مقابل دین قرار داد، بیان کرد: ادیان همه از یک سرچشمه یعنی خدای یکتا نشات گرفته است. این فرصت را نباید از دست دهیم. مسئولان در این روزها بیش از هر زمانی وظیفه‌ی نشر فرهنگی را بر دوش دارند. با این شرایط فرهنگی باید ناشران و اهالی فرهنگ بیش از گذشته حمایت شوند.
همچنین اسماعیل جانعلی‌پور مدیرکل مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی معاونت امور فرهنگی بیان کرد: امروز 43 سال از انقلاب می‌گذرد و هنوز دسیسه‌ها و توطئه‌هایی ناظر به استقلال کشور ماست. هر روز یاد رشادت‌ها و شجاعت‌های شهدای عزیز می‌افتیم. قدردان شهدای بزرگ جامعه‌ی اقلیت دینی در ایران نیز هستیم. قریب به 50 شهید فقط جامعه‌ی اقلیت‌های دینی دارند که حتی بعد از سربازی نیز راهی جبهه‌ها شدند. 110 جانباز نیز از همین تعداد حضور داشته‌اند؛ افرادی که سربازی‌شان تمام شد ولی مجددا به جبهه‌ها بازگشتند. 
منابع:
1) www.irna.ir/news/84951646
2) www.ibna.ir/fa

 

 



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید