انجمن کلیمیان تهران
   

نقش عوامل روان شناختي در پيشگيري از بيماري‏هاي قلبي - عروقي

   

مريم حناسابزاده

دی  1384

 

نقش عوامل روان شناختی در بیماری های قلبی و عروقیبيماري‏هاي قلبي - عروقي از شايع‏ترين بيماري‏هاي افراد بزرگسال و يكي از بزرگ‏ترين علل مرگ و مير در افراد بالاي 35 سال مي‏باشد، به طوري كه طبق تحقيقات اخير از هر 5 نفري كه در آمريكا مي‏ميرند يك مورد بر اثر بيماري‏هاي كرونر قلب و فشارخون است.
تاكنون دلايل بسياري براي بيماري‏هاي قلبي - عروقي عنوان گرديده است. برخي از پزشكان به زمينه‏هاي ژنتيك اعتقاد دارند و برخي به تأثيرات ساير بيماري‏هاي جسمي بر دستگاه‏هاي قلبي - عروقي اشاره مي‏كنند. طبق آخرين يافته‏هاي پژوهشي اقدامات مربوط به پيشگيري و نيز سبك زندگي بيشترين نقش را در جلوگيري از ابتلا به بيماري‏هاي قلبي - عروقي ايفا مي‏كند. اين يافته‏ها عمدتاً مبتني بر اين پايه‏اند كه مواجهه با رويدادهاي فشارآور زندگي (مانند فشارهاي شغلي) شكست و ناكامي مكرر، اختلافات زناشويي، روابط نامناسب با ديگران و روابط اجتماعي نادرست احتمال بيماري‏هاي قلبي - عروقي را افزايش مي‏دهد. اين عوامل هم مي‏توانند علت به وجود آورنده بيماري و هم عللي باشند كه در استمرار يا تشديد بيماري‏هاي قلبي - عروقي دخيل هستند.
از سوي ديگر تغذيه نامناسب، افزايش كلسترل خون، كم تحركي، استفاده نادرست از برخي داروها يا مواد شيميايي، چاقي، ديابت، استفاده از تنباكو و سيگار همگي از عوامل خطر درجه اول براي بروز بيماري‏هاي قلبي عروقي به حساب مي‏آيند و مواردي هستند كه مربوط به سبك زندگي نادرست فرد مي‏باشند. در اين راستا مشخص شده است افراد سيگاري دو تا سه برابر بيشتر در مقايسه با افرادي كه سيگاري نيستند احتمال دارد در معرض حملات قلبي قرار گيرند چرا كه سيگار از طريق افزايش فشارخون و افزايش ضربان قلب، جانشيني مونوكسيدكربن به جاي اكسيژن در فرد سيگاري، آسيب ديواره داخلي رگ‏ها، چسبندگي پلاكت‏هاي خوني و در نتيجه لخته شدن خون مي‏تواند وقوع بيماري و نيز مرگ ناشي از آن را در افراد سيگاري تا 30 درصد افزايش دهد.
همچنين عدم تحرك فيزيكي كه مي‏تواند يكي از برنامه‏هاي سبك زندگي فرد باشد از عوامل عمده خطر براي بيماري‏هاي عروقي است. مشخص شده ورزش كردن با اثري كه بر كاهش فشار خون، تناسب وزن و كنترل ديابت دارد، مي‏تواند خطر ابتلاء به بيماري‏هاي قلبي - عروقي را كاهش دهد.
در يك سري از بررسي‏ها نقش عوامل رواني - اجتماعي در بيماري‏هاي قلبي - عروقي آزمون شده كه نتايج دال بر موارد زير گزارش گرديده است:
1- استرس (فشار رواني) زياد مي‏تواند فشار وارده به رگ‏هاي خوني و عضلات قلب و عروق را در بيماران قلبي افزايش دهد.
2- خشم و پرخاشگري، غرغرو بودن، ناسازگاري‏هاي زناشويي، تحصيلي يا شغلي بر ساختار دستگاه قلبي - عروقي تأثيرات منفي دارد.
3- افسردگي، اضطراب حاد، تنفر و عصبانيت مي‏تواند باعث افزايش سديم در كليه و در نتيجه بدكاري فعاليت‏هاي قلبي - عروقي شود.
4- ضربه‏هاي روحي و فشارهاي ناگهاني و شديد با افزايش ضربان قلب و ترشح برخي مواد شيميايي نامناسب در خون آمادگي فرد را براي حملات قلبي و انواع سكته‏ها افزايش مي‏دهد.
5- افتادگي دريچه ميترال كه يك اختلال قلبي - عروقي است تا حد زيادي مي‏تواند با اضطراب، ترس‏هاي طولاني مدت و هراس مرتبط باشد.
6- آريتمي (ناهماهنگي)‏هاي قلبي در افرادي كه تحت فشارهاي رواني مزمن احساسات عدم امنيت و بي‏كفايتي هستند يا دچار حساسيت‏هاي افراطي به مسايل زندگي‏اند افزايش مي‏يابد.

نوع شخصيت و خطر ابتلا به بيماري‏هاي قلبي - عروقي
در سال 1959 دو پزشك به نام‏هاي فريدمن و روزنمن در يك سري مطالعه روي بيماران قلبي به اين نتيجه رهنمون شدند كه چنين افرادي داراي سبك شخصيتي خاصي هستند كه آن را «الگوي شخصيت تيپ A ناميدند.
ويژگي‏هاي رفتار تيب A عبارتند از :‌
1- اشتياق شديد به پيشرفت و رسيدن صد در صد به هدفي كه شخص در نظر دارد.
2- تمايل افراطي به كامل كردن و اشتياق به متشخص يا مشهور بودن.
3- درگيري مداوم با كارهاي مختلف و چندگانه كه مستلزم كمبود وقت و ضرب العجل است.
4- احساس اين كه دايم با كمبود وقت مواجهه‏اند و ناراحتي ذهني شديد به خاطر تمام نكردن كارها.
5- آگاهي و هوشياري ذهني و زيركي بيش از معمول.
در دهه 80 ميلادي يك پانل كارشناسي كه به وسيله انستيتوي قلب و ريه و خون در ايالات متحده آمريكا برپا شده بود نيز رابطه‏هاي ميان رفتارهاي تيپ A و بيماري‏هاي قلبي – عروقي را تاييد كرد. هر چند در همه مطالعات بر وجود چنين يافته‏هايي به شكل دقيق صحه گذاشته شد امروزه در اين مسأله توافق كلي و عمومي وجود دارد كه وجود يك يا چند نمونه از الگوهاي تيب A مي‏تواند خطر بروز بيماري‏هاي كرونري قلب را پيش‏بيني كند.
چه راه‏هايي براي پيشگيري از احتمال بروز مشكلات قلبي - عروقي وجود دارد؟
- تصحيح رژيم غذايي (شامل كاهش چربي‏هاي اشباع شده و كلسترول، افزايش ويتامين E، اسيد فوليك، 12B و 6B) به گونه‏اي كه سبك زندگي فرد تغيير يابد.
- كنترل وزن، ديابت و جلوگيري از چاقي.
- اندازه‏گيري فشار خون حداقل سالي دوبار براي افراد بالاي 35 سال و كنترل آن.
- جلوگيري از استفاده سيگار، تنباكو و مصرف خودسرانه داروها.
- بهره‏گيري از روش‏هاي مؤثر براي كنترل فشارهاي رواني، خشم و عصبانيت و هيجانات.
- استفاده از مشاوره‏هاي روان شناسانه در افرادي كه عادت به تناول غذاهاي مضر، كشيدن سيگار، خودخوري و غمگيني و ساير رفتارهاي مرتبط با بيماري‏هاي قلبي عروقي دارند.
كلام آخر اين كه با استفاده از اصول روان‏شناسي و روش‏هاي تغيير رفتار مي‏توان در پيشگيري بسياري از بيماري‏ها از طريق روش‏هاي تغيير رفتار، سبك زندگي و رفتارهاي پرخطر عمل نمود و به افراد كمك كرد با حفظ سلامتي جسمي و رواني و در پرتو يك كيفيت برتر زندگي، عمر طولاني‏تر و پربارتري داشته باشند و فراموش نكنيم كه هميشه : پيشگيري بهتر از درمان است.



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید