انجمن کلیمیان تهران
   

مصاحبه با مسئول اقليت‏ها در وزارت ارشاد - سعيد تقوي

   

 

مسجد و صومعه و بتكده و دير و كنيس

هر كجا مي‏گذري ياد دلاراي من است

 

Saeed Taghavi-سعید تقوی

اشاره :

هفته ‏نامه امرداد، نشريه‏ اي است از جامعه زرتشتيان ايران به مدير مسئولي جمشيد كيومرثي، اين نشريه در شماره 8 (1/5/81)، گفتگويي با مسئول اداره اقليت‏هاي ديني وزارت ارشاد انجام داده است كه گزيده آن در ادامه مي ‏آيد
‌گفتگو از پيمانه سروشپور

 

bullet

 در آغاز لطفا كمي از خودتان و سابقه‌ فعاليت‏ تان بگوييد.

سعيد تقوي هستم، 34 ساله و دانش ‏آموخته رشته تاريخ از دانشگاه تهران. حدود 11 سال است كه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي فعاليت مي‏كنم و 5 سال است كه مسئول اداره امور اقليت‏هاي ديني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي هستم .

 

bullet

اداره‌ امور اقليت‏هاي ديني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي چه مسئوليت‏ ها و وظايفي بر عهده دارد؟‌

براساس بند 19 قانون اهداف و وظايف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، نظارت بر فعاليت‏هاي فرهنگي هنري و تبليغاتي اقليت‏هاي ديني رسمي شناخته شده در قانون اساسي يعني سه اقليت ديني زرتشتي، مسيحي و كليمي بر عهده اين اداره است.

ما متولي هماهنگي و نظارت بر كليه گردهمايي‏ ها و مراسمي كه در مراكز اقليت‏هاي ديني و با سالن‏هاي عمومي انجام مي‏شود و نياز به يك سري هماهنگي با ارگان‏ها و دستگاه‏ هاي ديگر دارد، هستيم. مراسمي مانند جشن‏ها،‌ اعياد ملي، قومي و مذهبي كه با شرايط ويژه‏ اي در سالن‏هاي اختصاصي اقليت‏هاي ديني يا سالن‏هاي عمومي برگزار مي‏شود .

صدور مجوز براي برگزاري كنسرت‏هاي موسيقي، اجراي نمايشنامه و تاتر، برگزاري مسابقات فرهنگي،‌ صدور مجوز نشريات، سالنامه و بولتن‏هاي خاص اقليت‏هاي ديني از ديگر فعاليت‏هاي ماست. همچنين صدور مجوز ورود و خروج مبلغين مذهبي خارجي، كه با توجه به درخواست كليساها و شوراها، به وزارت ارشاد اعلام مي‏شود و با هماهنگي وزارت امور خارجه اقدامات لازم جهت صدور ويزا و ورود روحانيون خارجي انجام شده و پس از ورود نسبت به صدور پروانه كار و اجازه اقامت با هماهنگي ديگر سازمان‏ها اقدام مي‏شود .

از فعاليت‏هاي ديگر اين اداره، اقدامات مشتركي است كه با مشاركت مسئولين و روحانيون اقليت و همكاري ساير دستگاه‏ها در بزرگداشت‏ ها يا مراسمي كه جنبه ملي داشته و با جنبه مذهبي خاص آن اقليت و در عين حال داراي اهميت ويژه‏اي است مانند برگزاري جشنواره و مسابقات فرهنگي، ورزشي به مناسبت دهه مبارك فجر، مراسم سالروز ارتحال بنيانگذار جمهوري‏اسلامي ايران و كنگره ‏هاي ديني مانند كنگره جهاني زرتشتيان، ‌كنگره جهاني آشوريان و ... و برنامه ‏ها و مراسمي كه همكاري چند وزارتخانه و مشاركت اقليت‏هاي ديني را مي‏طلبد، معمولا در اين خصوص هم هماهنگي لازم را انجام مي‏دهيم. 

همچنين بعضي از هموطنان اقليت و مراكز و انجمن‏هاي ايشان، درخواست‏هايي از ساير دستگاه‏هاي دولتي دارند كه گاهي توسط ما پيگيري مي‏شود چون به هر حال ساير دستگاه‏ها اين ارتباط گسترده و مستمر را با اقليت‏ها و پيروان اديان توحيدي ندارند و بعضا ديده شده كه بخاطر عدم شناخت دقيق اقليت‏هاي ديني در يك سازمان دولتي،‌ كار هموطنان اقليت گره مي‏خورد كه در اين صورت چنانچه درخواست خلاف قانون نباشد ما با سازمان‏هاي ديگر جهت رفع مشكل مكاتبه و مذاكره مي‏نماييم .

 

bullet

در مورد امور مربوط به نشر تاب، صدور مجوز براي چه نوع كتاب‏هايي بر عهده شماست؟ 

كتاب‏هايي كه در زمينه مسايل فرهنگي، اجتماعي، مذهبي و تاريخي، پيرامون وضعيت، تاريخ، آداب و رسوم و عقايد اقليت‏هاي ديني است و توسط ناشرين اقليت و با ديگر ناشرين و نويسندگان چاپ مي‏شوند از ما مجوز چاپ و نشر مي‏گيرند.

همانطوري كه مطلع هستيد بعد از تغيير و تحولات فرهنگي چند ساله اخير، جنب و جوش خاصي در عرصه مطبوعات، كتاب و نيز در زمينه‏ هاي مختلف فرهنگي پديد آمد و تعداد نشريات و تيراژ كتاب‏ها به نحو قابل توجه و چشمگيري بالا رفت.

ما اقليت‏ها را از پيكره نظام و پيكره مملكت به هيچ عنوان جدا نمي‏دانيم و آنها را به عنوان هموطنان خود مي‏دانيم كه فقط از جهت اعتقادي و مذهبي تفاوت‏هايي دارند.

اين طرز تفكر و پيشنهاد و پيگيري‏هاي خود ما بوده كه به هر حال اقليت‏هاي ديني هم به تبع كل جامعه در عرصه‏ هاي مطبوعات، كتاب و عرصه‏ هاي مختلف فرهنگي حضور گسترده ‏تري داشته باشند، گو اينكه پيش از اين هم اين فضاي محدود براي نشريات اقليت نبوده است و از اوايل انقلاب تاكنون در دوران مختلف ويژگي‏هاي خاص اقليت‏ها در نظر گرفته شده است. 

ما چندين بار در نشست‏هاي مختلف به دوستاني كه در زمينه مسايل فرهنگي فعاليت دارند اعلام كرده‏ ايم كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي آماده صدور مجوز نشر ويژه اقليت‏هاي ديني به هر تعدادي كه بخواهيد است و ناشران پس از مراجعه و طي مراحل قانوني مي‏توانند مجوز نشر بگيرند .

 

bullet

جناب تقوي،‌ لطفا در مورد نشريات ويژه اقليت‏هاي ديني هم، گزارش كوتاهي بدهيد.

هر نوع نشريه ‏اي كه ويژه اقليت‏هاي ديني باشد يعني توسط اقليت‏هاي ديني منتشر شود و موضوع آن نشريه عمدتا مربوط به اقليت‏هاي ديني باشد، هماهنگي‏هاي لازم با اداره مطبوعات داخلي جهت صدور مجوز، توسط اين اداره انجام مي‏شود.

در سه سال گذشته، در زمينه‌ نشريات اقليت رشد صددرصدي داشتيم. پيش از سال 76 چيزي حدود 5 نشريه در بين كل اقليت‏هاي ديني وجود داشت اما در حال حاضر 13 نشريه ويژه اقليت‏هاي ديني منتشر مي‏شوند.

در جامعه زرتشتيان نيز نشريه امرداد، ‌اسفند و اشا به تازگي مجوز انتشار داديم گرفته‏ اند. هنوز اين تصور در ذهن برخي از پيروان اقليت‏هاي ديني وجود دارد كه اگر براي گرفتن مجوز نشريه اقدام كنند به آن‏ها مجوز داده نمي‏شود اما از طريق شما اعلام مي‏كنيم كه آماده صدور مجوز كتاب،‌ نشريه و فعاليت ‏هاي فرهنگي خاص اقليت ‏هاي ديني هستيم.

يك سري اصول و ضوابط كلي وجود دارد كه همه آن را مي‏دانيم و اگر خـــلاف آن نباشد، مشكلي در مورد صدور مجوزها نداريم.

 

bullet

زرتشتيان نيز مانند ديگر اقليت‏هاي ديني، آيين‏ هاي خود را بدون حضور پيروان اديان ديگر برگزار مي‏ كنند اما گاهي اوقات افراد غيرزرتشتي با هدف فعاليت‏ هاي فرهنگي مايل به شركت در اين مراسم هستند، شما در اين راستا چه اقداماتي انجام مي‏دهيد ؟‌

به منظور اين كه اقليت‏هاي ديني بتوانند مراسم و آيين‏هاي ديني و سنتي خود را كه از لحاظ نحوه و شكل برگزاري با ديگر اجتماعات عمومي در جامعه، متفاوت است در كمال آرامش و مطابق با آداب و رسوم خود برگزار كنند، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با هماهنگي دستگاه‏هاي مرتبط مقرر كرده است كه اين مراسم ويژه پيروان خاص آن دين برگزار مي‏شود و ديگر افراد در آن مراسم حضور نداشته باشند. اما گاهي اين نياز هست افرادي كه روي پروژه ‏هاي ديني و تاريخي كار مي‏كنند مانند اساتيد دانشگاه‏ها، دانشجويان، پژوهشگران و خبرنگاران، در واقع قشر فرهنگي كه هدف و كارشان مشخص است و به منظور مسايل پژوهشي و علمي مي‏خواهند در مراسم حضور داشته باشند و يا از عبادتگاه‏ ها ديدن كنند، بتوانند در اين آداب و رسوم حضور داشته باشند. ما اين افراد را از طريق نامه معرفي مي‏كنيم و از مسئولان جوامع اقليت ديني مي‏خواهيم كه با اين افراد همكاري كرده و به پرسش ‏هاي آن‏ها پاسخ بدهند.

 

bullet

پيروان آيين زرتشتي و ساير اديان از اين كه با نام اقليت ناميده مي‏شوند، احساس خوشايندي ندارند،‌ به نظر شما اين واژه مناسب است ؟

در اوايل انقلاب هنگامي كه قانون اساسي نوشته مي‏شد، با مشورت نمايندگان مسيحيان، زرتشتيان و يهوديان در قانون اساسي اصل سيزدهم عنوان شد كه سه اقليت ديني زرتشتي، مسيحي و يهودي آزادي‏هايي را دارند. پيروان اين سه دين با نام اقليت ديني از ديگر آيين‏ها جدا شده و آزادي‏هايي براي برگزاري مراسم مذهبي، قومي، چاپ كتاب، ‌داشتن مدارس خاص و آموزش زبان و دين خود به فرزندان و .... به آن‏ها داده شد. با تغيير اين نام به اديان توحيدي يا غيرمسلمان و هر عنوان ديگري، گروه‏ هاي ديگري در اين مجموعه قرار مي‏گيرند كه مدنظر قانون‏گذاران نبوده است و بالطبع مشكلات بسياري پيش مي ‏آيد و از نظر ما عنوان اقليت‏هاي ديني،‌ متمايزكننده پيروان سه دين توحيدي است كه از احترام و جايگاه خاصي در قانون اساسي جمهوري اسلامي برخوردارند و از امتيازات نامبرده بهره ‏مند هستند.



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید