يهوديان ايران امروز

   

هارون یشییی
دی
84

 

از عمده ترین ویژگی زندگی یهودیان ایران نزدیكی با تمدن فرهنگ ایرانی است كه بعد از ظهور اسلام این ارتباط استمرار یافت و علیرغم فراز و نشیب‏هی فراوان كه در تاریخ و سرنوشت ایران و ایرانیان پیش‏آمد، زندگی مشترك كلیمیان ایران با سیر هموطنان خود تداوم یافت و به تاریخ امروز رسید كه در این خلاصه بیشتر به این مقطع می‏پردازیم.

 

از دوران‏هی بسیار قدیم تاكنون هركجا اجتماعی از یهودیان وجود داشته، سازمان‏هیی برای اداره امور شرعی و فرهنگی و آموزش اصول دین یهود به وسیله مردم یهودی در اشكال مختلف به وجود آمده است.

از جمله ایرانیان كلیمی در تاریخ طولانی خود، نهادهی مربوط برای اجری فریض مذهبی به وجود آورده و ضمن رعیت كامل قوانین موجود در كشور و مقید بودن به حقوق دیگران و اجری تعهدات میهنی به رعیت مبانی شرعی خود مقید بوده و حداقل تشكیلات مذهبی را در كنیساها و مدارس یجاد كرده‏اند.

در حال حاضر انجمن كلیمیان تهران سازمان مركزی جامعه كلیمیان ایران است، این نهاد شامل 15 نفر اعضی اصلی و علی‏البدل عضو هیئت مدیره می‏باشد كه هر سه سال یك بار از طرف قاطبه كلیمیان ایران به موجب اساسنامه موجود انتخاب و نتیجه آن به تیید كمیسیون ماده 10 احزاب و جمعیت‏ها در وزارت كشور می‏رسد و بعد از طی تشریفات قانونی در اداره ثبت شركت‏ها به ثبت قانونی می‏رسد و به طور داوطلبانه خدمت می‏كنند.

انجمن كلیمیان تهران از لحاظ قانونی زیر پوشش سازمان اوقاف و امور خیریه می‏باشد، ولی امور آن مستقلاً به وسیله هیئت مدیره و بازرسان و كمیته مربوطه در دبیرخانه انجمن كلیمیان تهران اداره می‏شود. كلیه مدارس، كنیساها، مهدهی كودك‏، بیمارستان، سری سالمندان و سیر نهادهی جامعه كلیمیان ایران به وسیله انجمن كلیمیان نگهداری و اداره می‏شود.

به علاوه انجمن كلیمیان در مورد احوال شخصیه كلیمیان ایران در ارتباط با نهادهی قوه قضییه می‏باشد. دعاوی مربوط به كلیمیان ایران در مورد احوال شخصیه در دادگاه‏هی جمهوری اسلامی ایران مطرح می‏شود و دادگاه‏ها از طریق انجمن كلیمیان و مرجع دینی كلیمیان در مورد حقوق شخصیه افراد كلیمی سؤال می‏كنند و بعد از دریافت جواب ری صادر می‏نمیند.

جمعیت كلیمیان ایران در حال حاضر حدود سی هزار نفر برآورد می‏شود كه قسمت عمده آن در تهران و شهرهی شیراز، اصفهان، كرمانشاه، یزد، كرمان، رفسنجان و بروجرد و بطور پراكنده در سیر شهرهی ایران زندگی می‏كنند.

حضور جامعه كلیمیان ایران در جریان انقلاب و بعد از استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران در تمام صحنه‏هی اجتماعی به نسبت جمعیت و موقعیت آنها چشم‏گیر بوده است. حضور جوانان یهودی در جبهه‏هی جنگ و وجود شهدا و اسری كلیمی در جریان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در سال‏هی جنگ و كمك‏هی فراوان جامعه كلیمیان به جبهه‏ها از طرق مختلف در رسانه‏هی داخلی و خارجی انعكاس فراوان داشته است.

بید توجه داشت در شریطی كه بیشترین فشارها از طرف نهادهی صهیونیستی برای مهاجرت كلیمیان ایران و ترك میهنشان بر بدنه جامعه كلیمی و مسئولین آن تحمیل می‏شد و تبلیغات سازمان یافته برای به مقابله كشاندن جوامع اقلیت‏هی دینی مخصوصا كلیمیان با جمهوری اسلامی از طریق بلندگوهی امپریالیستی و صهیونیستی اعمال می‏گشت، جامعه كلیمیان ایران به زندگی صمیمانه خود با هموطنان با وجود بعضی مشكلات ادامه دادند و امروز یكی از سازمان یافته‏ترین جوامع یهودی در جهان هستند. نهادهی صهیونیستی در شریطی مشابه و در موقعیت‏هی بسیار آسان‏تر در كشورهیی مثل عراق، مصر، یمن و سیر كشورها موجب كوچ دسته‏جمعی یهودیان از میهنشان شدند، ولی در ایران می‏توان گفت كه انقلاب اسلامی هرچند از لحاظ كمی بر جامعه كلیمیان ایران تاثیر منفی گذاشت و مهاجرت در حد سیر اقلیت‏ها و حتی مسلمانان در این جمعیت موجب كمبود عددی شد، ولی به لحاظ كیفی سازمان‏هی یهودی ایران استحكام یافته و ارتباط آن‏ها با جامعه كلیمیان و هموطنان غیركلیمی و مسئولین نهادهی جمهوری اسلامی بیشتر شد.

حقوق اجتماعی كلیمیان پس از استقرار دین اسلام در یران، معمولا با تكیه بر قوانین اسلامی درباره اهل كتاب و نیز مشتركات موجود در دو دین اسلام و یهود، رعیت می‏شده است، هر چند كه در حاشیه و مقاطعی خاص ، مشكلات متعدد نیز بر آنها وارد و در تاریخ ثبت شده است.

با تشكیل مجلس شوری ملی در دوران مشروطیت، اقلیت‏هی دینی از كرسی نمیندگی برخوردار شدند و كلیمیان – غیر از اولین دوره مجلس كه یت‏ا... بهبهانی نمیندگی آنان را پذیرفت تا به امروز در همه دوره‏ها داری نمینده بوده‏اند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در مجلس خبرگان قانون اساسی نیز نمینده كلیمیان ایران حضور فعال داشت. انجمن كلیمیان و مرجع دینی كلیمیان، دو نهاد قانونی دیگر این جامعه هستند كه به امور حقوقی، اجتماعی و دینی كلیمیان رسیدگی می‏كنند.

ساختار سازمان‏ها و مراكز دینی و اجتماعی كلیمیان پس از انقلاب اسلامی حفظ شد و در مواردی توسعه نیز یافت. هم‏اكنون این جامعه داری كنیسا (كنیسه)‏هی متعدد، مدارس خاص، مجتمع‏هی فرهنگی، سازمان‏هی جوانان و بانوان، سری سالمندان، كتابخانه مركزی، تالار اجتماعات و فروشگاه‏هی مواد گوشتی طبق شرع یهود در مناطق و شــهرهی یـهودی‏نشیــن می‏باشـد. اطلاع‏رسانی و نشر آثار فرهنگ یهودی به صورت كتب و نشریات متعدد با افت و خیز، همواره جریان داشته و پس از انقلاب علاوه بر بولتن‏هی داخلی دوره‏ی، نشریه «تموز» (تا سال 1368) و ماهنامه «افق بینا» (ارگان انجمن كلیمیان از سال 1378) عهده‏دار این امر بوده‏اند.

نگاهی به مشاغل كلیمیان نشان می‏دهد كه آنها علاوه بر مشاغل معمول آزاد، تولیدی و خدماتی، در حرف و تخصص‏هی مختلف پزشكی، مهندسی، هنری و دانشگاهی نیز حضور دارند و در میان دانشجویان این جامعه، رتبه‏هی ممتاز و پذیرفته‏شدگان المپیادهی علمی نی به چشم می‏خورن، همچنان كه نویسندگا و محققان معروفی نیز از این جمع برخاسته‏اند.

در سال‏هی اخیر و با تقویت فضی گفتگوی فرهنگ‏ها و ادیان، اندیشمندان كلیمی با حضور فعال در همیش‏ها و كنفرانس‏هی متعدد، فرصت‏هی بیشتری برای اظهارنظر و تبادل اندیشه پیدا كرده و در جهت رفع سؤتفاهم‏ها، كمرنگ كردن اختلاف نظرها و معرفی حقیق مشترك دینی تلاش نمودند.

در مجموع، پیوند قوی فرهنگی میان كلیمیان ایران با هموطنانشان طی تاریخ طولانی همزیستی در این كشور و نیز اجری تدابیر و سیاست‏هی صحیح از سوی روحانیون و مسئولان هر دو جامعه اكثریت و اقلیت، مانع از تكرار وضعیت یهودیان در اكثر كشورهی اسلامی، ریشه كن شدن و مهاجرت كامل جوامع یهودی، در ایران گشت.

نمی‏توان از یادآوری این نكته چشم‏پوشی كرد كه خلاف انتظار، در سال‏هی اخیر حجم تبلیغات به طور مستقیم و غیرمستقیم علیه كلیمیان و مقدسات و شعائر دینی یهود افزیش یافته و نگرانی‏هیی جدی در میان مردم و مدیران جامعه كلیمی یجاد نموده است.

انجمن كلیمیان تهران كه مركز اجتماعی و رفاهی كلیمیان ایران می‏باشد سعی می‏كند با مشاركت هر چه بیشتر در خدمات مشترك رفاهی و خیریه با سیر هموطنان و همچنین انعكاس شناساندن فعالیت‏ها و اقدامات نهادهی مختلف جامعه كلیمیان ایران به معرفی بیشتر دین و فرهنگ یهود و موفقیت ایرانیان یهودی به سیر هموطنان خود و مخصوصاً نسل جوان ایرانی كمك نمید.

در این مختصر نمی‏توان از خدمات شا تحسین مؤسسات خیریه كانون خیرخواه (بیمارستان دكتر سپیر) كه بیش از شصت سال است با حمیت انجمن كلیمیان تهران به پلی ارتباطی با هموطنان نیازمند در امور بهداشت و درمان تبدیل شده یاد نكرد.

بیمارستان دكتر سپیر با خدمات خیریه خود به هموطنان غیر كلیمی به عنوان یك نهاد برجسته و نشانه تمدن و فرهنگ ایرانی اسلامی و ارزش‏هی والی یهودیت در تمام جهان است.

 

 

 

 

Back Up Next

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free