انجمن کلیمیان تهران
   

نقش برجسته پدر و مادرها در موفقیت تحصیلی فرزندان

   

 

روزبه مختاری
مدیر مجتمع آموزشی موسی‌بن عمران

پاییز 97‌‌‌‌‌‌

 

روزبه مختاری، چند سالی است که مدیریت مجتمع موسی بن عمران را برعهده دارد و الحق
که از عهده این مسئولیت به خوبی برآمده است. دانش‌آموزانی که امروز خانواده تشکیل داده‌اند
هنوز هم به خوبی از ایشان یاد می‌کنند.
ضمن سپاسگزاری از زحمات ایشان در این چند سال نظر شما مخاطبان را به مطلب زیر که بسیار نیز سودمند است جلب می‌نمایم.

همه‌ی پدر و مادرها دوست دارند فرزندانی فعال و درس‌خوان و مسئولیت‌پذیر داشته باشند. گویی موفقیت فرزند در دوران مدرسه ضامن آینده‌ی اوست و از این رو، هر چه کارنامه امروزش درخشان‌تر باشد، فردای او مطمئن-تر و مایه‌ی افتخار بیشتر خواهد بود.
پدران و مادران گرامی، آیا متوجه این مسأله شده‌اید که تا چه اندازه می‌توانید در این میان ایفای نقش کنید و به میزان تلاشگری و اشتیاق فرزند در درس خواندن بیفزایید؟ می‌دانید تا چه حد با رفتارهای شما مستقیماً ارتباط دارد؟! اگر فکر می‌کنید کل وظایف پدر و مادری شما به خریدن روپوش مدرسه، تهیه نوشت‌افزار، دادن ناهار روزانه یا مرتب کردن اتاق خواب فرزندتان برای مطالعه راحت‌تر محدود می‌شود، نباید توقع داشته باشید که نابغه‌ای سراسر انگیزه در منزلتان پیشرفت کند. پس برای تحویل دادن نونهالی مشتاق‌تر به تحصیل، بیایید تصمیم بگیرید که با کمک گرفتن از این توصیه‌ها، روش‌هایی مناسب‌تر را برای حمایت و هدایت کودکان و نوجوان‌تان در پیش بگیرید.

1- الگوی خوبی باشید
مسئولیت‌های فرزندتان در زندگی به مراتب کمتر از شماست. به همین دلیل، آنها فرصت زیادی برای مشاهده و زیر نظر گرفتن حرکات‌تان دارند. در بسیاری وقت‌ها که حواس شما جای دیگری است، کودک در حال تماشای شماست. چه خوب باشید و چه بد، آنها یاد می‌گیرند و الگوبرداری می‌کنند. پس اگر دوست دارید فرزندتان به مطالعه و درس خواندن علاقه داشته باشد، خودتان هم هر روز دقایقی را در حضور آنها صرف مطالعه کتاب‌ها بکنید و بگویید که تا چه اندازه به یادگیری نکات جدید علمی، ادبی و هنری علاقه دارید. برایش بیان کنید نکاتی که در مدرسه یاد گرفته‌اید، تا چه اندازه در زندگی کنونی‌تان مفید است و یادگیری دانش، تا چه حد به گشایش پر و بال فکری هر انسانی کمک می‌کند.
2- به محیط مدرسه علاقه‌مند باشید
بچه‌ها به میزان توجه شما به مدرسه توجه دارند. اگر از دوران مدرســه‌تان خاطراتی کمابیش خوب دارید، آنها را بـا
فرزندتان تقسیم کنید. اما اگر خودتان مدرسه را دوست نداشته‌اید و برایتان یادآور خاطرات خوش نیست، به هیچ وجه اجازه ندهید او از این ماجرا بویی ببرد. بالاخره ماجراهای خوبی هم از گذشته باقی مانده و آموزگاران و دوستانی هم بوده‌اند که نسبت به آنها حس خوب
داشته‌اید. از آنها برای فرزندتان صحبت کنید تا او هم احساسی شیرین به مدرسه پیدا کند.
3- در برنامه‌ریزی و استفاده بهینه از زمان به او کمک کنید
کودکی که تازه به مدرسه رفته، درست نمی‌داند مشق نوشتن چیست و چقدر زمان برایش صرف کند یا چگونه باید درسش را بخواند. این وظیفه پدر و مادر است که به او تفهیم کنند تکالیف روزانه چه معنایی دارند و بعد از برگشتن به خانه، در چه ساعتی باید شروع به انجام‌شان کند تا بتواند در وقت مناسب، کارش را به پایان برساند. بعد از گذشت مدتی، این مفاهیم برای بچه جا می‌افتد، اما تا آن زمان بزرگترها وظیفه دارند ذهن کودک را سازماندهی کنند. برخی مقاطع تحصیلی مانند چهارم دبستان، یا شروع راهنمایی و دبیرستان هم تا مدت‌ها برای دانش‌آموز فضایی جدید و ناآشنا دارند و از این رو، پدر و مادر در این دوره‌ها نیز باید به یاری فرزندشان بشتابند.
4- کمک کنید تا اولویت‌بندی صحیح را یاد بگیرید
هر روز هنگامی که کودک با کوله‌باری از تکالیفی که باید برای فردا انجام دهد به خانه می‌آید، به او کمک کنید کارهایش را اولویت‌بندی کند. یعنی کارهای سنگین‌تر را اول و سبک‌تر را بعداً انجام دهد. برایش استراحت‌های میان برنامه مناسب هم در نظر بگیرید. به کودک‌تان یاد بدهید هر بار که برای انجام تکالیف می‌نشیند، لوازم کافی را در کنار خود قرار دهد تا هر پنج دقیقه یک بار لازم نباشد از جا بپرد و کلی زمان، صرف پیدا کردن پاک‌کن و مدادتراش و نقاله‌اش کند.

5- وسایل بازی سرگرم کننده را محدود کنید
به‌راستی که انجام این کار در این دوره بسیار دشوار شده است. اینترنت، بازی‌های رایانه‌ای، موبایل، ماهواره، کانال‌های مختلف تلویزیونی و غیره امان همه را بریده‌اند. کودکان و نوجوانان می‌توانند از مدرسه برگردند و به راحتی کل عصر تا شب خود را با این وسایل پر کنند و تازه کلی وقت کم بیاورند.
اگر قرار باشد دانش‌آموز همان اندازه که در فصل تابستان از این مزایا استفاده می‌کرده در دوران تحصیلی هم بهره‌مند شود، نباید کوچک‌ترین توقعی از قبولی او در درس‌ها داشت. استفاده از اینترنت را محدود به انجام تحقیقاتش کنید، موبایل او باید خاموش باشد تا هنگامی که تکالیفش را انجام داده، و برنامه‌های تلویزیون را نیز باید در حجم محدودی ببیند. اگر او دوست دارد گاهی اوقات از مزایای عصر تکنولوژیک استفاده کند، برایش شرط بگذارید که ساعات کمی در هفته و آن هم به شرط لطمه نزدن به زمان درس خواندنش باشد.
6- در حضور فرزندتان بی‌جا و بی‌مورد انتقاد نکنید
خیلی از اولیاء به‌خصوص مادرها عادت دارند خودشان را با غر زدن‌های شبانه‌روزی و دعوا کردن مداوم با بچه‌ها تخلیه کنند. این کار، تأثیری جز تخریب روی فرزند نخواهد داشت. نباید این ذهنیت برای کودکتان ایجاد شود که هرگز نمی‌تواند شما را راضی کند، وگرنه نباید توقعی از تمایل او به تلاش و کوشش داشته باشید.
فرزندتان را به دلیل کارهای خوبش تشویق کنید و صفات خوبش را پررنگ جلوه دهید تا به این ترتیب، او راغب به انجام دوباره‌شان شود. برای تشویق کودک و نوجوان، هیچ نیازی به تهیه هدایای مادی نیست. برای او رضایت شما بیشترین ارزش را دارد.
 

‌‌‌‌‌ 

 



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید