انجمن کلیمیان تهران
   

یهودیان مراکش

   

 

میلاد خردمهر
کارشناس ارشد آموزش زبان انگلیسی

پاییز 98
 

 

morocco flag پرچم مراکشاکثرا با شنیدن نام کشور مراکش (Morroco) منطقه‌ای کویری و گرم خشک با نخلستان‌های فراوان در ذهن خود تداعی می‌کنیم. شاید حضور یهودیان در کشوری آفریقایی کمی دور از ذهن باشد ولی جالب است بدانید بسیاری از عالمان بزرگ یهودی همچون «هارامبام» (موسی ابن میمون) در این کشور می-زیسته‌اند.
مغرب (يا مراكش) در شمال غربي آفريقا با حدود 28 ميليون نفر جمعيت واقع شده است. پايتخت آن «رباط»، زبان‏هاي رسمي آن عربي، فرانسه و اسپانيايي، و مذهب رسمي آن اسلام مي‏باشد. تاريخ سكونت يهوديان در «مغــرب» يا به عبارتي در محدوده كنوني كشورهاي مراكش، الجزاير و تونس به سال 500 ميلادي و طبق روایتی Africa map به قبل از خرابی معبد اول بیت‌المقدس برمي‏گردد. همچنین در سال 1492 میلادی بسیاری از یهودیان که از کشور های پرتغال و اسپانیا اخراج شده بودند به مراکش مهاجرت کردند، هرچند در خصوص نحوه و علل مهاجرت نخستین یهودیان به این کشور اطلاعات دقیقی در دسترس نیست.
يهوديان مراكشي ضمن حفظ اعتقادات و سنت هاي يهودي خود داراي فرهنگ قديمي و ديرپاي مراكشي بوده اند كه نه تنها متاثر از اعتقادات ديني يهود بوده بلكه بخشي از فرهنگ و تمدن مراكش را تشكيل داده است.آن ها آهنگ و لحن خاص خود را هنوز در قرائت متون دینی حفظ کرده اند.
همزیستی مسالمت آمیز یهودیان و مسلمانان در کشور مثال‌زدنی است. سلطان محمد پنجم حاكم وقت مراكش در زمان جنگ جهاني دوم، از انتقال يهوديان به اردوگاه های مرگ جلوگيري نمود. به دنبال استقلال اين كشور در سال 1956 یهودیان از حقوق يكساني نسبت به ديگر ادیان برخوردار شدند. اخیرا نیز پادشاه مراکش ده‌ها هزار دلار بودجه برای مرمت و بازسازی گورستان‌های یهودیان در این کشور اختصاص داده است.
مکان‌ها و آثار باستانی بسیاری مربوط به یهودیان در این کشور وجود دارد. یکی از زیباترین کنیسه‌های مراکش به نام ابن دنان(Ibn Danan Synagogue) در شهر فاس قرار دارد. این کنیسه در قرن 17 میلادی توسط خانواده ثروتمندی به همین نام ساخته شد و در سال 1999 به همت سازمان یونسکو مورد مرمت و بازسازی قرارگرفت.
کنیسه ی بت ال(Beth-El Synagogue) به عنوان کنیسه‌ی مرکزی و محل اجتماع جامعه یهودی در کازابلانکا شناخته می‌شود. پنجره‌های شیشه‌ای رنگی و سایر عناصر هنری آن هر ساله گردشگــــران زیادی را به خود جذب می‌کند. این کنیسه در سال 1997 کاملاً مرمت شد. موزه یهودیان مراکش (El Mellah Museum) در حومه کازابلانکا، تنها موزه مرتبط یا یهودیت در جهان عرب است.
در سال 1940با آغاز جنگ جهاني دوم به علت مهاجرت روزافزون يهوديان اروپايي به كازابلانكا، جامعه یهودیان آفريقاي شمالي از اهميت خاصي برخوردار شد به طوریکه جمعیت یهودیان در مراکش به250000 نفر رسید.

 امروزه با وجود موج‌های گسترده‌ای از مهاجرت، حدود 2000 یهودی در کازابلانکا و حدود 500 نفر در مناطق دیگر مراکش باقی مانده‌اند. 


کنیسای بیت ال



 


{کنیسای بیت ال
 


کنیسای بیت ال
 

Ibn Danan Synagogue

 

 


Ibn Danan Synagogue


مقاله مرتبط:
يـــهوديان مغــــرب(مراكش)، تونس و الجزاير

منابع
https://www.jewishvirtuallibrary.org/morocco-virtual-jewish-history-tour


https://en.wikipedia.org/wiki/Moroccan_Jews


https://en.wikipedia.org/wiki/Ibn_Danan_Synagogue


https://www.iranjewish.com
 



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید