انجمن کلیمیان تهران
   

مناسبت جشن یا روزه ی پوریم چیست؟

   

 

 

همانطور که در کتاب مقدس بخش کتاب استر بیان شده در زمان خشایار شاه پادشاه ایران، وزیری بت پرست ملقب به هامان، که ایرانی نبود و مذهب ایرانیان را نداشت و از قوم اگاگ بود، بر علیه یهودیان توطعه می نماید که تا همه یهودیان را در یک روز از بین ببرد و با لطف حداوند و بخاطر روزه ها و توبه یهودیان نزد خداودند، این توطئه نقش بر آب شده و به یهودیان اجازه دفاع از خود داده می شود که به پاس این معجزه و احسان ا-لهی هر ساله روزه و روز بعد آن، جشن گرفته می شود.

 

 

طبق اعتقاد یهودیان کتاب استر که بخشی از کتاب مقدس یهود می باشد مستند است و جنبه وحیانی و مذهبی دارد و استر و مردخای از انبیای یهود محسوب می گردند. جهت اطلاعات بیشتر به مقاله پوریم در سایت مراجعه نمائید. پس از بین رفتن هامان، توطئه او ادامه داشت چرا که هامان، نامه هایی به نام پادشاه ایران جهت از بین بردن یهودیان در تمام استان‏های ایران که متشکل از 127 ایالت یا استان بود فرستاده بود و علی رغم اعدام هامان در تاریخ 17 نیسان(ماه اول)(استر فصل 7 آیه 10)، احکام ممهور به مهر پادشاه تا روز آخر باطل نشد تنها پادشاه پس از گذشت بیش از 2 ماه از آن تاریخ (23 سیوان(ماه سوم)) اجازه داد که یهودیان مجاز هستند در استانهای مختلف جمع شده و به دفاع از خود بپردازند(فصل 8 آیه 11) و در واقع یهودیان فقط به دفاع از خود پرداختند. برگزاری جشن پوریم به مناسبت شکرگزاری و قدردانی از خداوند است که در شرایط سخت نیز ما را تنها نگذاشته و ما را نجات می بخشد، و گرنه بر اساس آیه ای از کتاب مقدس یهود (امثال سلیمان فصل 24 آیه 17 در سقوط دشمنت شادی مکن و در لغزشش قلبت شاد نگردد) یهودیان به خاطر شکست دشمنان جشن نمی گیرند.

 

واژه "نسل کشی" قرار بود برای یهودیان اتفاق بیفتد. و شاه بجای لقو این فرمان، فرمان دیگری مبنی بر حق دفاع یهودیان در مقابل دشمنان را صادر کرد.

 

مردخای حکم شاه ایران مبنی بر از بین بردن تمام یهودیان را نوعی عقوبت الهی می دانست. او مردم را به توبه و اجرای احکام الهی فرا خواند و استر نیز به تمام قوم خود گفت  سه روز روزه بگیرند و من هم روزه می گیرم تا خد-ا بر ماه رحم کند. (از آن سال به بعد این روزه جزو روزه های واجب یهودیان بشمار می رود.) بعد از این سه روز استر به نزد شاه ایران رفت ، برای این که ایشان حکم  خود را (مبنی بر کشتار یهودیان) را لغو کند. ولی پاداشاه حکم جدید مبنی بر "دفاع یهودیان از خود" را صادر کرد. و حکم قبلی خود را لقو نکرد.

نکته ی بعدی این است که استر که بود چرا و چگونه به قصر راه یافت؟ در ایام جشنهای تاج گذاری "ملکه اصلی" کشور الی رغم دستور شاه از حضور در مجلس مردانه ی شاه در یکی از مراسم امتناع می کند. مشاوران به پادشاه پیشنهاد عزل ملکه را می دهند. و در چند روز بعد از دربار شاه مامورانی را به جهت انتخاب  دختران زیبا  برای حرمسرای شاه به سراسر کشور می فرستند. و بدین ترتیب صدها دختر خواسته یا نا خواسته به پیش نظر شاه برده شدند. که یکی از آنها استر عموزاده ی مردخای بود. شبی که نوبت استر بود، شاه وی را بیشتر از دیگران پسندید و او را ملکه دربار نمود.

 

باید به این نکته اشاره کنیم که بر اساس کتاب مقدس واقعه ی پوریم در تاریخ 3405 عبری ( حدودا 356 قبل از میلاد مسیح) به وقوع پیوسته و همچنین هیچ سند تاریخی دیگری غیر از تومار استر یا مگیلت استر به این واقعه مذهبی اشاره نکرده است. مگیلت استر جزو کتب مقدس یهود بشمار می رود. که حاوی مطالب دقیق فلسفی و مذهبی است. و در تاریخ 5 آدار 3406 عبری نوشتن آن توسط مردخای و استر به پایان رسیده است.


مقالات مرتبط:

متن خلاصه شده طومار استر (در کتاب مقدس)
‌مقاله ی پوریم
جشن پوريم
چند سوال در مورد پوریم
پوریم جشن یا روزه، کدام یک درست است؟
مقاله علمی تقویم شناسی عدم انطباق پوریم با سیزده فروردین
سه نکته در مورد حاشه های پوریم

پژوهشی در مورد پوریم
وضعیت موجود پیش از واقعه پوریم
پوريم هاي ديگر
معرفی کتاب استر و مردخاي
پوریم
خلاصه داستان پوریم
تاج  و تخت حضرت سلیمان و معجزه پوریم
جشن پوریم



 

 

 

Back Up Next 

 

 

 

 

استفاده از مطالب اين سايت تنها با ذكر منبع (بصورت لینک مستقیم) بلامانع است.
.Using the materials of this site with mentioning the reference is free

این صفحه بطور هوشمند خود را با نمایشگرهای موبایل و تبلت نیز منطبق می‌کند
لطفا در صورت اشکال، به مسئولین فنی ما اطلاع دهید